A 'Boldog Belek' húsleves titka

2019.03.11

Szeretném veletek megosztani az igazán hatásos leves titkát!

Biztosan ti is olvastatok róla, láttátok már különböző fórumokon, táplálkozással foglalkozó oldalakon a bélflórát gyógyító húslevest/kúrát.

Milyen sokan ki is próbáltátok, majd írtátok nekem: -Zita olvastam, valahol erről a levesről, megfőztem és rosszul lettem tőle. Mi a baj velem, hiszen mindent a recept szerint csináltam?!

Rövid levelezés, beszélgetés után ki is derült, hogy mi volt a gond

Ezeken az oldalakon, de a legtöbb táplálkozási tanácsadóin sem írják ki, hogy a boltban vásárolt szteroidon, antibiotikum felnevelt állatok húsa, csontja, bőre erre alkalmatlan! Sajnos a mindenféle vegyszerekkel felpumpált zöldségfélék úgyszintén!

Pont az ellenkező hatást éritek el vele, még több gyulladás, puffadás, görcsök és fájdalmak árán akar az emésztőrendszer megszabadulni ezektől.

Az emésztőrendszerből kiinduló immun és autoimmun betegségeknél csakis a jó minőségű bio alapanyagokból készített ételekkel érhetünk el javulást, gyógyulást. A nagyüzemi körülmények között tartott állatok húsának elfogyasztását követő 24 órán belül gyulladást előidéző állapotok alakulnak ki a szervezetben, károsítva a bélflórát, megemelkedik az inzulin rezisztencia és a gyulladásos betegségek  (Crohn, ulcerosa) kialakulásának kockázata.

És itt egy különleges csirke leves, amit mindig az idénynek megfelelő zöldségfélékből készíts el.


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 közepes házi, szabad tartású csirke. Alapanyagot itt találsz Betevő beszerző
  • 1 fej bio vöröshagyma (az ép héjával együtt)
  • 3 db bio sárgarépa
  • 2 ág bio szárzeller
  • 3-4 levél vagy pici fej kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál természetes erjesztésű almaecet (tejsav tartalma miatt+ 'tiszta' lesz tőle a leves)
  • 2-3 szelet friss gyömbér
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • Szemes bors, parajdi só

Elkészítés:

Tegyük a hús egy nagy fazékba, épp annyi vízzel, ami ellepi. Forraljuk fel, majd húzzuk tartalékra és szedjük le szűrő kanállal a képződött habot. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, tegyük rá vissza a fedőt és hagyjuk gyöngyözve főni, legalább 6-8 órán át, de minimum 2-3 óráig. Ha szükséges pótoljuk a vizet.

Ez a leves 3-4 napig eláll a hűtőben, de 1 hónapig fagyasztóban is tartható, leadagolva. Reggel este, szuper nyugtató a beleknek, kiváló kollagén forrás a lyukas bél szindrómában szenvedőknek kifejezetten javasolt legalább 3-6 hónapos kúra belőle.

Hisztamin intoleranciával

Szinte kivétel nélkül a SIBO-val kéz a kézben járó állapot, amikor a szervezetben magas hisztamin szint és előrehaladottabb állapot esetében csökkent DAO enzim található. A magasabb hisztamin tartalmú ételekre adott kellemetlen emésztőrendszeri panaszok és egyéb általános közérzetre negatívan ható tünetek jelentkeznek. Erről egy korábbi bejegyzésemben bővebben olvashatsz Hisztamin intolerancia okai és tünetei

Ebben az állapotban szó sem lehet hosszan főtt ételekről, pont az ellenkező hatást érjük el, mert minél tovább főzünk valamit, annál magasabb lesz a hisztamin tartalma. Ugyan ez vonatkozik a másnapos ételek fogyasztásával is, bizony elég fájdalmas és kellemetlen panaszok kíséretében távozik majd a szervezetből....Ilyenkor jól jön egy gyorsfőző edény/kukta, amivel 30 perc alatt ugyan olyan finom és tápláló levest készíthetsz magadnak. Az alapanyagokat pedig érdemes körültekintően kiválasztani, kerülve azokat, amik magasabb hisztamin tartalommal rendelkeznek.

Jó egészséget! 

Ne feledjétek a TUDÁS + TÖRŐDÉS = EGÉSZSÉG