7 szintje a Hashimotonak

2019.11.05

A Hashimoto melyik stádiumánál tartasz?

Miért fontos ezt tudnod, ismerned?

Elég sok minden függ attól, mikor derül fény arra, elindult a szervezetedben egy gyulladásos, a pajzsmirigyed állományát megtámadó folyamat. Minél korai szakaszában ismerjük fel a tüneteket és a betegséget, elkezdve a kezelést és az életmódváltást, annál kevesebb kárt fog okozni a szervezetben.

Nézzük, mik ezek a stádiumok.

1. Kezdeti szakasz

Ebben a kezdeti állapotban, a szervezet molekulákat (ellenanyagot) termel, amelyek tévesen ismerik fel a pajzsmirigyet, mint idegen testet és elkezdi annak mirigyállományát pusztítani.

Ez még kis mértékben történik, többnyire a beteg még nem érez semmit ebből a folyamatból. Felmerülhetnek emésztéssel kapcsolatos problémák, mivel a bélben 'készül' a legtöbb immunsejt.

Ebben a szakaszban a pajzsmirigy még teljes mértékben működőképes, ez azt jelenti, hogy a TSH értéke még nem olyan érzékenyen és lesz jelen a vérben, hogy felfedjék a Hashimoto folyamatának elindulását.

Ezért érdemes évente, 2 évente az ellenanyagokra is szűrővizsgálatokat végeztetni (TPO,TG), továbbá ultrahang vagy biopsziát ha indokolt, mert ezek már a korai stádiumban is jelzik a betegség elindulását. Ez a szakasz több évig is eltarthat a felismerésig és a 2. szakasz elindulásáig, ezért itt a legideálisabb felismerni, diagnosztizálni a Hashimoto-t, megakadályozva a 2. stádiumba lépést ezzel. Itt még életmódváltással, megfelelő étrenddel elkerülhető a gyógyszeres kezelés és regenerálható a pajzsmirigy.

2. Kiterjedés szakasza

Ebben a állapotban az immunsejtek száma és romboló hatása növekedni kezd, gyorsabban dolgozva pusztítja a pajzsmirigy állományát.

Ilyenkor már előfordulhat tünetként a fáradékonyság, hajhullás, és fokozódhat a hidegérzet a végtagokban. Előfordulhat a nyakon duzzadás, a gyulladás fellobbanása során (ez nyomást gyakorolhat a nyelő-, illetve a légcsőre) és bizonyos ételek, stressz vagy megfázás hatására több tünet jelentkezhet, vagy a meglevők felerősödhetnek.

TSH nagy valószínűséggel továbbra is a normál tartományban marad, míg az FT4 szintje csökkenhet.

Ez a lépcsőfok néhány hétig, hónapig, vagy 1 évig tarthat. Ha ekkor ismerik fel, nagyon nagy az esélye annak, hogy a pajzsmirigyet sikerül regenerálni teljes mértékben az életmódváltással, étrenddel, ezzel elkerülve a gyógyszerek szedését.

3. Gyulladás kiterjedésének szakasza

Ez a pont általában a pajzsmirigy egészségének fordulópontja! Itt már valószínűleg fáradtabbnak fogja érezni magát, és sok más tünet is jelentkezhet egyre gyakrabban és intenzívebben.

A vérvizsgálat már mutatja a TSH emelkedett szintjét és itt már hormonpótlást írhatnak elő. Még mindig nagyon jó az esély arra, hogy minimális gyógyszeres kezelés mellett, rendben tartsuk a pajzsmirigy működését és az egészséges életmód bevezetésével és betartásával elkerüljük a gyógyszer szedését. Bizonyos tünetek megszűnése, több időt vehet igénybe, de az egyensúly visszaállásával ezek is rendeződnek (pl. testsúly, haj).

Néhány tipp, hogyan válts életmódot a gyógyuláshoz:

  • Válassz az állapotodnak megfelelő mozgásformát
  • Megfelelő gyulladáscsökkentő étrend bevezetése
  • Vezess naplót az állapotodról. A meglevő laborleletekkel együtt, kísérd figyelemmel az állapotod javulását, hogy jó úton jársz- e az életmódváltásoddal. Amennyiben nem szűnnek a tünetek, illetve újak jelentkeznek, akkor valami hiba van a gépezetben.
  • Ha szükséged lesz hormonpótlásra, ettől ne ijedj meg és azt mindig időben és az előírás szerint szedd be. Ez fontos ahhoz, hogy mihamarabb le tudd tenni és meggyógyulj!
  • Szükséged lehet vitaminokra, ásványi anyagokra és probiotikumra a teljes gyógyulás érdekében vagy ahhoz, hogy tünetmentese állapotban tartsd magad. Ezeket sem tanácsos saját kútfőből szedni, kérj szakembertől tanácsot, aki járatos ebben a betegségben.
  • Keress magadnak stressz oldó technikákat. Lehet ez jóga, pránanadi, meditáció, olvasás, zenehallgatás. Fordulj, ha szükséges pszichológus, pszichiáter szakemberhez.
  • Figyeld meg, mit üzen a tested és ismerd meg a működését! A legtöbb ember egyáltalán nem fordít figyelmet arra, mit üzen a teste, pedig ezzel nagyon sok kellemetlen és tragikus következménytől óvhatnák meg magukat!
  • Ha szükséges változtass az életviteleden, szokásaidon. A negatív hatások és beidegződések hosszú távon elviselése, betegségek formájában köszönhetnek vissza, sejtszinten rombolva a testet.

4. Gyógykezelésre szoruló Hashimoto

Sajnos ebben a szakaszban kerül a legtöbb ember az orvos közelébe és ekkor diagnosztizálják a Hashimotot. Itt már nem megfelelő a pajzsmirigy működése ahhoz, hogy elegendő T4 és T3 képződjön a szervezet mindennapi egyensúlyához és működéséhez.

Hazánkban, a legtöbb esetben ennek a csökkent funkciónak a kompenzálására az orvos növeli a szintetikus pajzsmirigy hormonok adagját (általában T4) és az életkor előrehaladtával ezt az adagot még emelik.

Rendkívül fontos megérteni, hogy elegendő mennyiségű pajzsmirigy hormon nélkül, nem működik megfelelően az agy, nincs normál anyacsere és testhőmérséklet szabályozás sem. Rendkívül nagy felelőtlenség ebben a stádiumban a gyógyszert elhagyni, hiszen keringési zavarokat is okozhat a hormon hiánya!

Ugyanakkor a gyógyszer szedése és a hormonértékek kiegyensúlyozása egyáltalában nem lesz hatással az immunrendszer romboló hatására és a szervezetben levő gyulladásra! Ezt csak egészséges életmóddal és étrenddel lehet kezelni!

5. Gyógyszerelt és életmód-menedzselt Hashimoto

Rendkívül fontos ebben a szakaszban az életmód, hogy kezelni lehessen az esetleges túlsúlyt és a gyulladások fellobbanását, Hashimotot tünetmentes állapotban tartva ezzel. Megelőzhetők ennek az életmódnak, étrendnek a betartásával a további autoimmun társbetegségek megjelenései a szív- és csont,- ízületi problémák.

6. Állapot tovább romlásának megfékezése

Ebben az állapotban az egészséges táplálkozás és testmozgás betartásával, meg lehet állítani a betegség további progresszióját. Ez az, amit sokan úgy neveznek, hogy 'visszafordítása' a betegségnek. Fontos tudni, hogy az autoimmun állapot valóban blokkolható, de nem VISSZAFORDÍTHATÓ! Nagy felelőtlenség azzal kecsegtetni beteg embereket, hogy ebben a stádiumban ezt az állapotot teljesen és maradéktalanul lehet gyógyítani és gyógyszereket elhagyni!

Ez azt is jelenti, ha valaki abban a pillanatban, hogy abbahagyta az étrendet és életmódot, a betegség újra aktiválódik az összes negatív tünetével együtt!

Mivel a pajzsmirigy rendelkezik némi regenerációs képességgel, ami sajnos nagyon lassú és ez a regeneráció éppen ezért hónapokig, évekig tart (és az sem mindegy melyik szakaszában kezdődött a regeneráció), ezért rendkívül fontos az életmód, étrend betartása!

7. Élethosszig tartó odafigyelés

Legfontosabb szakasz a kiteljesedett betegségnek, hiszen életünk minősége és hossza függ ettől a gondoskodástól, odafigyeléstől. Kerülni kell minden olyan tényezőt, ami a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működése ellen hat! Lehetnek ilyen indikátorok egyes élelmiszerek (glutént, tej eleve nem ajánlott) amik eddig nem okozta problémát, most mégis. De itt már ismernünk kell annyira a testünk működését, hogy ezeket a jeleket a korai szakaszban felismerjük és korrigálni tudjunk az étrendünkön.

Jó egészséget kívánva! Z