Anyagcsere és hormontípus meghatározás

Nem vagyunk egyformák, az emberi faj sokszínűsége az , amitől egyediek vagyunk.

Miért lenne ez másképp, az anyagcserénkkel, illetve a hormontípusunkkal kapcsolatban? Ahogyan a bélflóránkat alkotó baktériumok közössége is egyedi, ránk vonatkozó összetételben határoz meg belülről minket, akárcsak az ujjlenyomatunk, ez elmondható a fent említettekre is.

Őseink, akik még nem ismerték a bevásárlóközpontok fogalmát, de nagyon a sarki körzértet sem, ha visszatekintünk mondjuk 500- 1000 év távlatában, azt ették, ami azon a klímán megtermett, illetve őshonos volt. A bennünk élő baktériumok (bélflóra) ehhez igazodott, és ezáltal alakultak ki az adott földrajzi fekvéshez mérten az típusok.

Onnantól kezdve, hogy a modern kor embere ki van szolgáltatva a modern civilizációk által szolgáltatott ételeknek, étkezési szokásaiknak, egészségi állapotuk egyre gyorsabban romlik és azoknak a betegségeknek válnak áldozatául, amik régóta jellemzik és kihatnak az fejlett ipari országokra. Az elmúlt évtizedekben rohamosan nő a túlsúlyos emberek száma, ami a kora gyermekkorra is egyre jellemzőbb!

Ezek általánosságban a szív-, és keringési, diabétesz, emésztőrendszeri betegségek (Crohn, colitis), autoimmun, daganatos betegségek, allergia...

Fejlődő országokban, hol még nem elérhetőek ezek az élelmiszer láncoknak a termékeik és a többszörösen feldolgozott ételek, ott a lakosság még a helyi és hagyományos alapanyagokra épülő ételeket fogyasztja. Ezektől az elzártabban élő népcsoportoktól, akire a fent említett betegségek egyáltalában nem jellemzőek, maximum a higiénés körülmények okoznak problémákat. Ezekből az országokból és népcsoportok tagjaitól szerez a orvostudomány mintát pl. a széklet transzplatációhoz és küldik a fejlett országokba felhasználásra.

Ezért is tartja a táplálkozási tanácsadói szakma rendkívül fontosnak, hogy ismerjük meg az anyagcsere és hormonális típusunkat, és annak megfelelően is próbáljuk meg az étkezési szokásainkat kialakítani az egészségünk hosszútávú megőrzése céljából.

Hogyan segít ez neked?

Biztos vagyok benne, számos ismerősödnél, de meglehet magadon is tapasztaltad már, egyszerűen nem sikerül tartós eredményt elérniük legyen szó:

 • a testsúlyról,
 • egészségmegőrzésről
 • közérzet javítása
 • vagy éppen a gyógyulás folyamatáról

A célod bármelyik is legyen, a megvalósításban hatalmas segítséget jelent, amint megismered és hasznosítod azokat az irányelveket, amik szerint a legajánlottabb számodra kialakítani a táplálkozási szokásaidat. 

Ezzel a tudással már elkerülöd:

 1.  A felesleges köröket - már tudsz tervezni
 2. Felesleges dolgokat vásárlását, amik azután a kukában landoltak - bevásárlólistával mehetsz beszerző körútra
 3. Jójó effekt - nincs sóvárgás, szóval ha jól csinálod, áleted végéig kirobbanó formában maradhatsz
 4. Betegségek - amint kiveszed az étrendedből azokat az alapanyagokat, aki gyulladásokat, allergiát/intoleranciát okozhatnak nálad, akkor elkerülnek a nyavaják is 

Anyagcsere típusok

3 alaptípusról beszélhettünk, amik összefoglaló meghatározását William L. Wolcott kutatásainak, megfigyeléseinek is köszönhetjük.

Ezek lehetnek:

 1. Fehérje típus - Lassú lebontás
 2. Szénhidrát - Gyors lebontás
 3. Kevert - Fenti kettő keveréke


Hormon/testalkat típusok

Nőknél 4, férfiaknál 3 különböző típust tudunk meghatározni. A hölgyek esetében a petefészek típus az, ami megváltozhat az évek során. Erre hathat, szintetikus fogamzásgátló szerek használata, táplálkozási és életmódbeli szokások, gyógyszerek...Henry Bieler kezdte el a megfigyeléseit a testalkat/hormontípus és a táplálkozási szokások összefüggéseiben és írtam meg könyvét a Food is your best medicine (Ételed a legjobb orvosságod) címmel.

Nők:

 1. Pajzsmirigy típus
 2. Mellékvese típus
 3. Agyalapi mirigy típus
 4. Petefészek típus - ez a hölgyeknél változhat

Férfiak:

 1. Pajzsmirigy típus
 2. Mellékvese típus
 3. Agyalapi típus


A program megtanít hogyan:

 1. Érd ez az ideális testalkatodat
 2. Fogyj egyszerűen
 3. Változtass célzottan a problémás helyeken
 4. Növeld az energiaszintedet természetes úton
 5. Felejtsd el a sóvárgást az édes vagy sós nasik után
 6. Érezd magadat kirobbanó formában, ahogy eddig még eddig sosem

Ára: 25.000 Ft (bruttó)

Az ajánlat tartalmazza a:

 1.  60 db kérdésből álló anyagcsere kérdőív kiértékelését
 2. Nők esetében 14 db kérdésből álló hormontípus kérdőív kiértékelését
 3. Férfiak esetében 24 db kérdésből álló hormontípus kiértékelését
 4. Legalább 14 oldalas összefoglaló, amely tartalmazza a típusnak javasolt ételek összefoglalóját, mikro-, és makrotápanyagokat és a típusnak ajánlott mennyiségüket, javasolt sport és intenzitás formákat
 5. Az eredmény kiértékelése 10-15 munkanapot is igénybe vehet, az eredményt a megadott email címre küldjük

Néhány esetben szükség lehet a pontos eredményhez (pl. hölgyeknél a típus megváltozhat vagy hatással lehet a testalkatra néhány gyógyszer), kamaszkori, illetve friss fényképekre. Erről a jelentkezéskor megadott email címre küldünk értesítést. Az ajánlat étrendi útmutatót és ajánlást nem tartalmaz!