Alakbarát vagdalt húsi zsemle/zsemlemorzsa és akár tojás nélkül is

2019.12.19


Szervusztok!

Pár napja mini szavazást indítottam az Insta oldalamon, hogy szeretnétek-e egy tényleg finom, ízében a hagyományosan készült társaitól, semmiben sem különböző fasírozott receptet. Ráadásul ez a vagdalt, a diétás, alakbarát étrendben is tökéletesen megállja a helyét amellett, hogy egészséges verzió!

Na pontosan ezért vagyunk itt, hogy recepteljünk akkor :)

Én nem szeretem a tenyérnyi méretű vagdalthúsit, ahogyan gyerekkorom óta az áztatott zsemlés/kenyeres verzióját sem! Én a kisebb, 2 'falatosra' szavazok. Na de mindenkinek meg van a maga bónája igaz? :D

A hozzávalók kb. 20 gombóckához:

  • 50-60 dkg darált húsi-ki miből szereti
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
  • Titkos összetevő, ez fogja felszívni a hús nedvességtartalmát és fogja lazítani is: 2 ek. útifűmaghéj. Igen-igen, semmilyen mellékíze nem lesz, finom ropogós lesz a húsid, kívül-belül. SŐT! Elárulok még egy konyhatippet/trükköt. Darálj le 1 ek. chia magot és felesbe keverd bele a masszába. Fantasztikusan jó íz és mégis egészséges, hiszen mindkettő élelmi rost ráadásul.
  • 3 db bio/házi tojás -aki nem érzékeny rá vagy vega helyettesítő
  • 1-2 ek. friss, apróra vágott petrezselyemzöldje
  • Ízlés szerint őrölt pirospaprika (ne sokat, mert az a sütés hatására keserűvé teheti a fasírtodat), só, bors, majoránna
  • Sütéshez én kókuszolaj és bio repceolaj keverékét használtam, de készítheted, sütőben, ekkor meg kell kenned zsiradékkal vagy sütőspray-vel befújod, és sütőpapírral kibélelt tepsiben kb 180 °C-on néha megforgatva kb. 40-45 percig sütni.