Teljes élet az Inzulin Rezisztenciával

2019.04.11

Forrás: Google
Forrás: Google

Avagy miért túlsúlyosak az IR-sek és miért nem fogynak a diéta ellenére?

Régóta terveztem, írok az IR-ről, de jól tettem, hogy vártam, hiszen most már -összeszámoltam- 11,  ezzel a folyamattal küzdő ember fordult meg nálam már tanácsadáson. 

Kihangsúlyoznám, a kutatások még zajlanak, de kijelenthető, hogy a legtöbb esetben autoimmun folyamat, amely a helytelen táplálkozási szokások, silány alapanyagok (adalékok, szteroidok, antibiotikum jelenléte az élelmiszerekben) okán kialakult gyulladásos folyamatról beszélünk, amely az emésztőrendszerből indul ki. Továbbá a glutén, tehéntej tartalmú és egyéb étel allergiát/intoleranciát kiváltó élelmiszerek fogyasztásából kiinduló gyulladás következménye.

Az időben észrevett és speciális diétával, vitaminokkal kezelt IR, 100 százalékban visszafordítható, gyógyítható!

Sajnos azt kell kell mondanom, a 11 ember közül, egyetlen 1 volt az, aki tájékozottnak volt nevezhető az állapotával kapcsolatosban és az ehhez társuló étrenddel, életmóddal. A többiek totál félreinformáltak, sokszor azt hiszik ők cukorbetegek és eszerint kell étkezniük. 

Az IR, teljesen másról szól, sajnos a dietetikusok itt is elfelejtkeznek úgy látom a korrekt tájékoztatásról! Na ezért van az, hogy a legtöbb IR-es nem tud lefogyni, sőt hízik, mert abban a hitben vannak, hogy teljesen mindegy milyen szénhidrátokkal tartják egyensúlyban a vércukor szintjüket és mint a legtöbb diabéteszes a tésztafélékből, pékárukból, kenyérfélékből szeretnének energiához jutni. 

Ez a legnagyobb tévedés és hiba ebben a diétában, amit elkövethetsz! Mindjárt elmagyarázom, miért.

Nézzük, mi is az IR?

Az inzulin (hasnyálmirigy ben található Langerhans-szigetek termeli) szerepe az, hogy a szervezet sejtjei számára lehetővé tegye a glükóz felvételét és hasznosulását tüzelőanyagként/energia szolgáltatóként vagy testzsírként raktározza azt. Ez azt is jelenti, hogy a helytelen táplálkozási szokások - silány minőségű, magas GI értékű szénhidrátok fogyasztása- esetén emelkedik a glükóz szint a vérben, ami magas vércukor szinthez vezet. Ráadásul az ilyenkor ugyan olyan gyorsan vissza is esik, ami a vércukorszint káros ingadozását jelentheti.

Amennyiben a szervezet az inzulinra ellenállóvá válik, több inzulin előállításával próbál a szervezet megbirkózni. Az IR-rel küzdők, gyakran több inzulint termelnek, ezt hyperinzulémiának nevezzük. 

IR leggyakoribb tüneteiről:

  • Puffadás
  • Hasmenés
  • Magas vércukorszint
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterin
  • Fokozott éhségérzet
  • Letargia
  • Homályos gondolkodás
  • Hasi elhízás
  • Meddőség
  • Emelkedett tesztoszteron szint a nőknél
  • Pajzsmirigy betegsége
  • Szédülés.....

Kialakulásának okai:

Mint említettem, még folynak a kutatások, de egyértelműen kijelenthető az emésztőrendszer gyulladásából, lyukas bél szindróma kialakulásának következményeként elinduló autoimmun folyamat. 

Leggyakoribb előfordulás a teljesség igénye nélkül:

  • Túlsúlyosok 
  • Az egyszerű cukrokban, finomított szénhidrátokban gazdag étrenden élők
  • Mozgásszegény életmódot folytatok
  • Folyamatos stresszben élők
  • D vitamin hiánya
  • Chusing kórban, PCOS-ben szenvedők között.

Mi a megoldás?

Itt nem a diabetes mellitusról (cukorbetegségről van szó) ezt meg kell érteniük az IR-ben szenvedőknek! Itt nem segítenek az édesítőszerekkel készült kenyér-, pékárú,- kekszfélék, ezek csak felerősítik a tüneteket, gyulladást.

Kerülni kell a fehér lisztekből, egyszerű szénhidrát forrásokból álló ételeket. Helyette az alacsonyabb Glikémiás Indexel (0-55) rendelkező biztonságos szénhidrát, keményítő és rosttartalmú zöldségeket, gabonákat és gyümölcsöket válasszuk. A mindenkire ráadott 160 gr mennyiségű szénhidrát étrend sem hozza majd el a várva várt fogyást és javulást. Miért? Mert ebben az esetben (kivétel, ha a pajzsmirigy és a májfunkció károsodott) az alacsony GI szénhidrát tartalmú étrend, személyre szabott kalória és a makrók elosztásával vagy a ketogén típusú diétával fog működni leginkább a változás, gyógyulás folyamata. Ezekkel jobban elérhető a stabil vércukorszint, nagy amplitúdók nélkül és a minőségi alapanyagok megválasztásával a gyulladásos folyamat megszüntethető, visszafordítható.

Várlak szeretettel tanácsadásra, mert a: TUDÁS + TÖRŐDÉS = EGÉSZSÉG!