Svéd uborkasaláta télre

2023.07.18

Mint egy jó 'mamma'-nak, nekem a nyárnak ez a szakasza már a befőzésről szól. Imádom ezt az időszakot, az illatokat, ahogy készül a páclé vagy fő a lekvár, mert mindig a gyerekkorom jut eszembe róla. Nem élem meg tehernek sem, mert irtó jó látvány ahogy telnek meg az üvegek, és fogynak az üres helyek a spájzunk polcain. Az meg még szuperebb, amikor télen csak kihozol egy finom savanyúságot, főzeléknek valót vagy lekvárt. Mindent tartósítószer, kezelőszer és extra eszközök nélkül teszek el. Az elmúlt 4-5 évre visszamenőleg talán, ha 1 üveg paradicsomlé romlott meg valami miatt, pedig átlagban 40-50-nl teszek el egy szezonban. Nem használok befőző automatát, megteszi a dunsztolása a tetejére fordított üvegeknek. Nem is férne bele annyi, amennyit egyszerre elteszek, és vannak nagyobb üvegeim is, pl. a csemege uborkának 2.5 literesek is.

Most a svéd uborkasalátát osztom meg, amit nagyon szeretünk, mert nagyon finom, én meg szeretem eltenni, mert nincs sok dolgom vele. :)

Hozzávalók (az adagok igény szerint megduplázhatók):

  • 2 kg uborka
  • 1 kg hagyma
  • 50 g só
  • 400 g cukor, én nádcukrot használok. Javaslom, ne rugaszkodjunk el a valóságtól és a cukornak ebben a formában való felhasználásától (ha nincs egészségügyi indoka), ne féljünk, hiszen tartósít (édes fermentálás) és számos jótékony hatóanyag a növényekből a cukor segítségével vonható ki. 
  • 1.5 dl szűrt víz
  • 2 dl 10%-os vagy 1 dl 20%-os ecet

Elkészítés:

  • Az uborkát alaposan mossuk meg, egy erre használatos körömkefével, váltott vízben mosd többször át.
  • Hagymákat hámozd és mosd meg.
  • Az uborkát és a hagymát vékony karikákra szeld/reszeld fel.

Keverd össze az uborkát és a hagymát egy nagyobb tálban, majd szórd  rá a sót és a cukrot, öntsd rá a vizet és az ecetet.Jó alaposan forgasd össze kézzel.Takard le konyharuhával vagy folpackkal és 24 órára tedd be a hűtőbe. Levet fog engedni.Másnap a kifőzött üvegeket töltsd meg az uborkával.A visszamaradt levet forrald fel, ízesítheted még mustármaggal, babérlevéllel ha szereted. Ezalatt az üvegeket tedd forróvizes fürdőbe (a víz az üvegnek max. a 3/4-ig érjen). Nem kell, hogy forrjon a víz az edényben. Amikor felforrt a páclé, öntsd fel vele az uborkákat, hogy ellepje. Éppen csak 1-2 percet rotyogtasd, majd vedd ki az üvegeket, tegyél a tetejére celofánt, csavard rá a tetőt és mehet is fejjel lefele fordítva a száraz dunsztba. Én egy fás kosarat használok, régi télikabátokkal kibélelve, de megteszi egy kartondoboz is. 1-2 napig szokta benne tartani, és mielőtt helyére kerül a spájzban, ellenőrzöm a tetőt, hogy beszívta-e rendesen a vákuum, jól rácsavartam-e a tetőt.


Kérdésed lenne a befőzéssel kapcsolatban, írj bátran az info@zsolnaizita.hu -ra.

Csodás nyarat kívánok! Z<3