Súlygyarapodás, amely a gyulladásról és az inzulinról szól

2023.07.24

A súlygyarapodásnak számos oka lehet, például a nemi hormonok és a pajzsmirigy egyensúlyhiánya. De ebben a bejegyzésében a gyulladásokról, a stresszhormonokról és a diétáról írok.

Kulcsszavak: hisztamin, inzulin hatása a zsírsejtekre, zsírlerakódás, testsúlynövekedés, súlykontroll, krónikus gyulladás, inzulintermelést befolyásoló citokinek, étrendi szokások, fizikai aktivitás hiánya vagy túlzott mértéke, stresszhelyzetek...

Saját tapasztalat + esettanulmány

Nekem a pajzsmirigy és a nemi hormonok (ösztrogén dominancia) egyensúly hiánya okozott jelentős súlygyarapodást korábban. Amikor ez kiderült és elkezdtük kezelni, úgy olvadtak le a kilók rólam. De vannak más tényezők is...

Nemrég jelentkezett hozzám egy ügyfelem Edit, aki hosszabb ideje szenvedett egészségügyi problémákkal, és fogyni is szeretett volna. Dolgoztunk egy ideje, és, ha egy tízes skálán néznénk akkor 5/10-re értékeltük a változást 4 hét alatt. Nem rossz mondhatnánk...
De, bár eltávolítottuk az általános gyulladást okozó ételeket az étrendjéből, mégsem fogyott. Hangulata, közérzete, emésztése, erőszintje javult, de a fogyás nem indult be.

Ez egyértelmű üzenet volt, nem jutottunk el a kiváltó okig.
Készíttettünk (végig orvosa felügyelte) néhány speciálisabb genetikai és széklet tesztet is, és a hisztamin több szempontból is problémaként merült fel, nem csak azért, mert SNPs (single -nucleotide polymorphisms/egy-nukleotid polimorfizmusok) vagy genetikai hibákkal született, hanem azért, mert közbeszólt az epigenetika, ami azt jelentette, hogy a környezeti tényezők bekapcsolták a hibás génműködést. Szóval meg kell 'nyugtatni' őket, mármint Editet sejtszinten :))

Csináltattunk még néhány vérvizsgálatot (hisztamin és DAO), ami ezt megerősítette, így a kezelőorvossal egyetértésben alacsony hisztamin és mérsékelt oxalát diétára tettük Erikát (széklet és vizelet oxalát tartalom/tűrés vizsgálat miatt is).
Néhány napon belül már 3 kg-ot fogyott, jól aludt, és még jobban érezte magát. Juhhhuuu...azóta még jobb a helyzet.


Hisztamin, gyulladás, stressz hormonok....

A túlsúly gyulladás következménye is lehet. 

Hogyan?

Mivel a hisztaminok -amelyek a gyulladásos folyamat egyik kulcstényezői-, vért és tápanyagokat juttatnak a sebbe vagy a betegség helyére, és ehhez sok vízre van szükség, így extra folyadékot termelnek. Ez a többlet folyadék, már súlygyarapodást eredményez. 

Továbbá a gyulladás a stresszhormonok szintjének emelkedését is okozza, mint például a kortizolét, ami megemelheti az inzulint, ami pedig meghatározza, hogyan használjuk és raktározzuk el az ételt; a has körül a gyulladásos folyamat eredményeként megjelenő zsírként vagy jó energiaként.

Ezenkívül, amikor olyan ételeket eszünk, amelyek gyulladást okoznak a szervezetünk számára, citokineknek nevezett anyagok szabadulnak fel, amelyek aktiválják a szervezet immunválaszát. A citokinek gyulladáskeltő hatásúak, és a szervezet inzulinválaszát is befolyásolják.


Amint látod, nem csak a kalóriák számítanak, hanem más tényezők is. Lehetséges a megfelelő étkezés kulcsfontosságú tényező a te súlyproblémáid megoldásában? Segítségre van szükséged az elinduláshoz, keress bizalommal!


Források:

1. Heidari, A., et al. Mutations in the histamine N-methyltransferase gene, HNMT, are associated with nonsyndromic autosomal recessive intellectual disability. Hum Mol Genet. 2015 Oct 15; 24(20): 5697–5710. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581600/
2. Jutel M., et al. Immune regulation by histamine. Curr Opin Immunol. 2002 Dec; 14(6):735-40. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12413523/
3. Nahanuma, F., et al. Histamine N-methyltransferase regulates aggression and the sleep-wake cycle. Scientific Reportsvolume 7, Article number: 15899 (2017). https://www.nature.com/articles/s41598-017-16019-8
4. Nishino, S. et al. Decreased CSF histamine in narcolepsy with and without low CSF hypocretin-1 in comparison to healthy controls. Sleep 32, 175–180 (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19238804?dopt=Abstract
5. Comas-Baste, O., et al. Histamine and Other Biogenic Amines in Food. From Scombroid Poisoning to Histamine Intolerance. Biogenic Amines. 2018. https://www.intechopen.com/books/biogenic-amines/histamine-and-other-biogenic-amines-in-food-from-scombroid-poisoning-to-histamine-intolerance
6. Gardini F, Özogul Y, Suzzi G, Tabanelli G, Özogul F. Technological factors affecting biogenic amine content in foods: A review. Frontiers in Microbiology. 2016;7:1218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27570519
7. Russo P, Spano G, Arena MP, Capozzi V, Fiocco D, Grieco F, et al. Are consumers aware of the risks related to biogenic amines in food? In: Mendez-Villas A, editor. Current Research, Technology and Education Topics in Applied Microbiology and Microbial Biotechnology. Badajoz: Formatex Research Center; 2010. pp. 1087-1095. https://pdfs.semanticscholar.org/7f12/9e6b3fed13055454eb6a4c75dc42fd4b9e33.pdf
8. Ayuso, P., et al. Genetic variability of human diamine oxidase: occurrence of three nonsynonymous polymorphisms and study of their effect on serum enzyme activity. Pharmacogenet Genomics. 2007 Sep;17(9):687-93. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17700358
9. Jones, B., et al. Genetic Variation in the Histamine Production, Response, and Degradation Pathway Is Associated with Histamine Pharmacodynamic Response in Children with Asthma. Front. Pharmacol., 04 January 2017. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2016.00524/full
10. Maintz, L., et al. Association of single nucleotide polymorphisms in the diamine oxidase gene with diamine oxidase serum activities. Allergy. 2011 Jul;66(7):893-902. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21488903?dopt=Abstract
11. Horton, J. R., Sawada, K., Nishibori, M., Zhang, X. & Cheng, X. Two polymorphic forms of human histamine methyltransferase: structural, thermal, and kinetic comparisons. Structure 9, 837–849 (2001). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11566133
12. Bieganski, T. et al. Distribution and properties of human intestinal diamine oxidase and its relevance for the histamine catabolism. Biochim Biophys Acta756, 196–203 (1983). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6403048
13. Pang, Y., et al. Theoretical 3D model of histamine N-methyltransferase: insights into the effects of a genetic polymorphism on enzymatic activity and thermal stability. Biochem Biophys Res Commun. 2001 Sep 14;287(1):204-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11549275
14. Hon, Y., et al. Endogenous histamine and cortisol levels in subjects with different histamine N-methyltransferase C314T genotypes : a pilot study. Mol Diagn Ther. 2006;10(2):109-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16669609
15. Sander, L., et al. Selective expression of histamine receptors H1R, H2R, and H4R, but not H3R, in the human intestinal tract. Gut. 2006 Apr; 55(4): 498–504. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856162/
16. Son, J., et al. A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. Ann Dermatol. 2018 Apr; 30(2): 164–172. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839887/
17. Wantke F, Gotz M, Jarisch R. Histamine-free diet: treatment of choice for histamine-induced food intolerance and supporting treatment for chronic headaches. Clin Exp Allergy 1993;23:982–5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10779289
18. Wantke F, Gotz M, Jarisch R. [The histamine-free diet]. Hautarzt 1993;44:512–6 (in German). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8376104
19. Yacoub, M., et al. Diamine Oxidase Supplementation in Chronic Spontaneous Urticaria: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Study. Int Arch Allergy Immunol 2018;176:268–271. https://www.karger.com/Article/PDF/488142
20. Izquierdo-Casas, J., et al. Diamine oxidase (DAO) supplement reduces headache in episodic migraine patients with DAO deficiency: A randomized double-blind trial. Clinical Nutrition. 2019. 8(1):152-158. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561418300141
21. Schnedl, W., et al. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Sci Biotechnol (2019). https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-019-00627-3