SIBO/IBS sorozat 3 - baktériumok kipusztulása

2022.11.01

SIBO-t (vékonybél bakteriális túlszaporodás) diagnosztizáltak nálad, vagy gyanítod, hogy ez lehet? Szakember segítségét kérted, vagy saját kútfőből 'kezeled', akkor valószínűleg gyógyszert, étrend-kiegészítőket vagy speciális diétát is próbálsz alkalmazni.

Teljesen jogosan azt várod, hogy egyre jobban érezd magad a kezelés alatt és után, igaz? Ha ez bekövetkezik, akkor az nagyszerű, jó volt a protokoll! Ha nem, és valójában rosszabbul érzed magadat, előfordulhat, hogy azok a rosszalkodásra hajlamos baktériumok, amik a tüneteidet okozzák és a kezelés hatására kipusztulnak, -hátrahagyva a toxinjaikat-, a tüneteid felerősödéséhez vezetnek.. Míg a valódi kihalási reakciók meglehetősen ritkák, fontos megérteni, hogy mi az, mire számíthatsz, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Szomorú, de sajnos igaz az a tapasztalat, hogy ezeknek az endotoxinoknak a megfelelő kivezetése nagyon sok helyen kimarad, és a 'betegség' a tünetekkel együtt újra belobban.

Nézzük meg együtt, mire kell figyelned.


A SIBO die-off (baktériumok kipusztulása) koncepciója az úgynevezett Herxheimer-reakción alapul , amelyet alább még átbeszélünk. Jelenleg nem sok kutatás foglalkozik kifejezetten a SIBO-t okozó bacik 'kihalásával'. A legtöbb kutatás a Herxheimer-reakcióhoz kapcsolódik, más betegségek kezelésével összefüggésben.

Ebben az útmutatóban átnézzük a kihalás hátterében álló tudományt, segítve meghatározni, hogy mit  tapasztalhatsz, hogyan csökkentheted a tüneteket, és mikor fordulj orvoshoz.

Nézzük meg először, mi is a SIBO

A vékonybél a teljes emésztőrendszerünk 56%-át teszi ki (a szájtól a végbélnyílásig nézve), az elfogyasztott kalóriák 90%-át szívja fel, és a szervezetben a legnagyobb mennyiségű immunsejtet tartalmazza. Világos, hogy ez egy kis izomtömlő NAGY munkával!

Ahhoz azonban, hogy mindezt hatékonyan végezze, a vékonybélnek alacsony baktériumszámra van szüksége. Amikor a baktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, az megzavarja a táplálék lebontását és felszívódását. Ezek a baktériumok a vékonybél tartalmával táplálkoznak, gázokat és egyéb melléktermékeket (salakanyagokat) termelnek, ami kellemetlen tüneteket okoznak.

A SIBO-nak számos kiváltó oka lehet, többek között:

 • Fertőzések, például ételmérgezés vagy gyomorrontás
 • Gyenge/renyhe bélmozgás
 • Savlekötők, például protonpumpa gátlók, Nexium és Prilosec/Emozul használata

Bármi is legyen az ok, a SIBO azt jelenti, hogy a vékonybélben nagy mennyiségű baktérium van jelen, ahol nagyon kevésnek kell lennie.

SIBO tünetei

A SIBO tünetei személyenként változhatnak. A leggyakoribbak a következők:

 • Gáz
 • Puffadás
 • Hasi puffadás
 • Hasmenés
 • Székrekedés

A kevésbé gyakori tünetek, amelyek általában a fentiek közül még egynél jelentkeznek, a következők:

 • Bőrproblémák, például pattanások
 • Agyi köd
 • Hasi fájdalom

SIBO kezelése

Ha SIBO-diagnózist kaptál az orvosodtól vagy az arra jogosult szakembertől, akkor valószínűleg a Rifaximint kaptál, egy antibiotikumot, amelyet a bélben lévő baktériumok növekedésének megállítására használnak.

Választhatsz növényi antimikrobiális szereket is, például oregánó- vagy grapefruitmag-kivonatot. Fontos, hogy egy engedéllyel/megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberrel, például orvossal, dietetikussal, regisztrált SIBO terapeutával, természetgyógyásszal dolgozz a megoldáson, amikor ezt a kezelési módszert választod.

Meg lehet próbálni a baktériumokat alacsony szénhidráttartalmú vagy alacsony FODMAP diétával kiéheztetni (sajnos nem minden SIBO/IBS esetében működik), valamint probiotikus kezeléssel. Fontos szempont lehet, hogy olyan szakemberrel dolgozz itt is együtt, aki a bélrendszer egészségére szakosodott és ért a gyógynövényekhez, étrendhez.

Bármilyen kezelési formát is használsz, fennáll annak az esélye, hogy mielőtt jobban érznéd magadat a végén még rosszabb lesz a kihalás miatt. De ettől ne ijedj meg, ha következetes maradsz és jó a protokoll amit kaptál vagy választottál, akkor ez nem tarthat pár napnál tovább.

Mi okozza a kipusztulás tüneteit?

Amint azt korábban említettem, a SIBO kihalás elmélete a Herxheimer-reakción alapul, és a szifiliszes betegek vizsgálatából származik. Alapvetően, amikor ezeket a  betegeket kezelték, a tünetek rosszabbodását figyelték meg, ez a kutatást nem ma történt,  1895-1902 között zajlott. Manapság ez a reakció időnként megfigyelhető Lyme-kórral kezelt betegeknél .

A Lyme-ot és a szifiliszt okozó baktériumokról ismert, hogy halálukkor endotoxinokat szabadítanak fel. Ezeknek a toxinoknak a betegség kezelése során történő felszabadulása Herxheimer-reakciót eredményez, amely olyan tüneteket foglal magában, mint például a:

 • Láz
 • Hidegrázás
 • Fejfájás
 • Izom fájdalom
 • Szorongás

A bacik kipusztulásának elmélete azt feltételezi, hogy ez a fajta reakció előfordulhat a SIBO-kezelés során is, a vékonybélben lévő baktériumok viszonylag gyors kihalása miatt.

A baktériumokban található endotoxinok általában nem okoznak problémát, mert biztonságosan tárolódnak az élő baktériumokban. Ha azonban a baktériumokat nagymértékben elpusztítjuk, mint például a SIBO-kezelés esetében, az endotoxinok felszabadulása túlterhelheti az egyén rendszerét a gyulladásos reakciók sorozata miatt, amelyek a kihalás tüneteit okozhatják az alábbiakban szerint. 

SIBO kipusztulás tünetei:

Magának a SIBO-nak a tüneteihez hasonlóan a kihalás tünetei is eltérőek lehetnek, és rövid életűeknek kell(ene) lenniük. Nagyon leegyszerűsítve; ez az átmeneti gyulladás védekezésre ösztönzi a colonocitákat (bélsejteket), az egész bél lumenét, ezért megemelkedhet az IgA, IgG szint is.

A leggyakoribb tünetek a következők:

 • Puffadás
 • Fáradtság
 • Hányinger
 • Hidegrázás
 • Izom- és ízületi fájdalom
 • Hasmenés

Mennyi ideig tarthat?

Ezek a tünetek, ha előfordulnak, többnyire a SIBO kezelés megkezdését követően órákon belül jelentkezhetnek. A SIBO kihalásának tüneteinek rövid életűeknek kell(ene) lenniük, csak 2-4 napig tarthatnak! Ha ennél tovább tartanak, és a tipikus a SIBO tüneteken kívül valami mást tapasztalsz ami nem szűnik, fordulj orvoshoz és keresd fel a terápeutádat.

Hogyan csökkentheted a tüneteket?

Ebben az írásban általános útmutatásokra van lehetőség az egyéni problémák, és a kezelési protokoll ismeretének hiányában.

 1. Tarts az étrendet, amit kaptál
 2. Az állapotodnak megfelelő probiotikum bevitel
 3. Pihenés és bőséges folyadék fogyasztás. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása a méregtelenítés elősegítése érdekében. A pihenés azt is lehetővé teszi, hogy a szervezet energiát és erőforrásokat használjon a további méregtelenítéshez a kezelés során.
 4. Infraszauna -fokozatosság elvét és az aktuális állapotot figyelembe véve
 5. Remélhetőleg az általad választott szakembertől személyre szabott méregtelenítő protokollt is kaptál, az abban szereplőket legalább 2-3 hónapon keresztül (én 6 hónapot szeretek javasolni) tartsd be, ezzel is segítve a teljes méregtelenítést és elkerülve a visszafertőződés esélyét.

Hamarosan, 2022. november 25-én indul az első SIBO/IBS kurzus, ahol a székrekedéses verzió lesz a téma.

Regisztrálj még ma, hogy le nem maradj az indulásról/jelentkezésről! A jelentkezés megkezdéséről email értesítést kapsz ebben az esetben.

Bélproblémákkal küzdesz, keresed a megoldást vedd fel velem a kapcsolatot az info@zsolnaizita.hu email címen.

Segített, tetszett az írásom, írd meg lejjebb véleményedet facebook hozzászólásban. Megosztást, követést megköszönöm! :)