Lassan sült báránycomb

2021.12.06

A bárányhús az amit akár a nagyon durva hisztamin intoleranciában is nyugodtan lehet fogyasztani-persze lehetnek egyéni kivételek-, de ekkor ne a lassú sütési módszert válaszd, hanem egy egy rövidebb változatot. Azért is első osztályú, mert nem lehet akármivel etetni őket. Méltó helye van az ünnepi asztalon ennek a húsfélének is.

  • Előkészület: 15 perc
  • Sütési idő: 4 óra 30 perc
  • Fázis 1 és 2:  glutén, laktóz, tojás és cukormentes recept

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 2.2-2.7 kg csontos báránycomb sült
  • 10 gerezd fokhagyma, félbe vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt bors
  • 4 szál friss vagy szárított rozmaring
  • 4 szál friss vagy szárított  oregánó
  • 4 szál friss vagy szárított kakukkfű
  • 1/2 csésze citromlé
  • 1 csésze fehérbor (hisztamin intoleranciában kókusz aminót használj)
  • 1 csésze házi csirkehúsleves alaplé

Elkészítés: 

  1. Melegítsd elő a sütőt 230°C-ra
  2. A báránycomb bőrös részébe éles késsel 20 db rést vágj és rakd bele a fokhagyma gerezdek felét. Dörzsöld be kívülről olívaolajjal, majd bőségesen ízesítsd sóval és borssal.
  3. Helyezd a sültet egy nagy, fedős, vastag aljú sütőedénybe, és fedő nélkül süsd 230°C-on 30 percig, zsírosabb felével felfelé.
  4. Ezután add hozzá a kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, citromlevet, bort és a húslevest, fedd le, és süssük 180°C-on 3 órán át. A vége felé ellenőrizd, hogy van e alatta elég folyadék nehogy leégjen. Ha szükséges adj hozzá még húslevest.
  5. Távolítsd el a fedelet, és piríts rá a tetejére,  30 percig 180 °C-on, vagy amíg a teteje ropogós színt kap. Ha kell önts hozzá még húslevest.
  6. Tálaláshoz felhasználhatod a visszamarad levet: lefölözve a mártáshoz szükséges levet (szedd le a zsírt/faggyút), és ízlés szerint sóval, borssal és citromlével ízesítsd

Tipp: köretnek mit szólnál egy Gombás rizottohoz ? :)

Csodás Karácsonyt!

Szeretettel: Z <3