Kovászolt pogácsa recept. Glutén-, és laktózmentesen is elkészíthető

2020.04.16

Semmivel sem nehezebb kovásszal készíteni pogácsát. Egy valamire kell figyelnünk vagy inkább kitapasztalnunk mennyire erős már az anyakovászunk. Ha erős (már az elkészítésétől eltelt akár több hét is) akkor kevesebb kovász is elegendő. Általában az élesztőt kovásszal 10 %-tól, 40 %-ig lehet helyettesíteni. Ebben a receptben, erős és érett kovászt használtam, így elég is volt a 20 %, 10-el nem kísérleteztem.

Amennyiben a hűtőben tartod az anyakovászod, akkor 2 nappal előtte fel kell turbóznod. Kiveszed este, és kiveszel belőle 50 g kovász, amit megetetsz 50 g lisztel és 50 g langyos vízzel. Másnap reggel kiveszel belőle megint 50 g és megeteted 100 g liszttel és 80 g langyos vízzel, és megint stabil hőmérsékleten tatod délutánig vagy ameddig  nem látod, hogy jó habos. Ebből vesszük ki majd a 100 g-t a tésztához. Maradékból megint 50-t kivéve és megetetve, megvan az anyakovászod megint.

Gluténmentes kovász készítését, itt találod: Hogyan készíts gluténmentes kovászt és palacsintát


Hozzávalók:

  • 100 g kovász
  • 500 g bio liszt én 80 g teljes kiőrlésű tönkölyt 120 g fehér tönkölyt és 300 g bio félfehér kenyérlisztet használtam. Gluténmentes verziónál használhatsz csicseriborsó, köles, barna rizslisztet. 
  • 1 db egész házi tojás a tésztába + 1 db a kenéshez. Tojásmentesen is készítheted, akkor használj aquafabat vagy lenmagliszt és víz keverékét.
  • 200 g házi vaj. Tejmentes készítéshez kókuszzsír
  • 200 g házi tejföl. Tejmentes készítésnél bármilyen növényi tejszín csak ne legyen homogénezett/finomított!
  • 200-250 g házi sajt/növényi is lehet csak ne legyen homogénezett sem.
  • 12 g só

Elkészítés:

Figyeljünk arra, minden alapanyag kéz meleg legyen!

  • A liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot (a sajt kivételével, de aki szeret tenni a tésztájába az 50 g rakjon bele) jól összegyúrjuk, kidolgozzuk. Akinek van dagasztógépe az használhatja. tálba tesszük és letakarva 36-37 ° C helyen hagyjuk kelni.
  • Mind a 4 oldaláról meghajtogatjuk, majd újabb 30 perces pihenő, ezt összesen 3x ismételjük. Arra figyeljünk és ellenőrizzük, hogy a tészta végig kéz meleg maradjon. Akinek van a sütőjén kelesztő funkció az használhatja, akinek nincs az egy meleg vízzel teli edényt tegyen a sütő aljába és úgy tegye be a tésztát. Ha ragadna a tálba a tészta, kicsit olajozzuk ki az edényt.
  • Az utolsó hajtogatás után, várjunk 1.5 órát, ekkor már tele kell legyen a tésztánk apró levegő buborékokkal. Ha letelt és nem fedeles edényben kelesztettünk, akkor tegyük bele a tálat egy zacskóba, zárjuk le vele jól és egy egész éjszakára tegyük a tésztát a hűtőbe. Ez a művelet kihagyható azoknak, akik gluténmentes lisztből sütnek, hiszen az eredeti verziónál a glutén fermentációja is a cél.
  • Másnap kivesszük, hagyjuk állni 2 órát, azután kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojással, megszórjuk a tetejét sajttal és kb. 180 °C sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat! Z


Korábbi blogbejegyzések

Unod a sült tököt, sütőtökkrém levest? A gyerek meg nem, hogy unja, de rá se tud nézni? A rendkívül hasznos élelmi rostok fogyasztásával is hadilábon álltok (vagy inkább hadiállapotban:-D )? Akkor ez az illatos fűszeres, hihetetlen finom, omlós pite recept neked/nektek szól!

Amikor a menstruációs ciklusunk körüli tünetekre gondolunk, az első gondolat gyakran az, hogy valami biztosan történt a hormonjaimmal. Bár ez a helyzet, de fontos emlékeznünk arra, hogy hormonjainkra testünk minden rendszere hatással van. Ezt szem előtt tartva, a menstruációval kapcsolatos tünetek oka valójában nem maguk a hormonok, hanem az,...