Kényszeres evés, ’indokolatlan’ eredetű elhízás… megoldás lehet a LEPTIN

2018.03.25
Forrás: internet
Forrás: internet

Próbálok mindenki számára, minél érthetőbben fogalmazni a sokszor "elhízás hormon", "zsír hormon" néven is emlegetett leptinről és a test működésére gyakorolt hatásáról.

Magát a leptint nem is olyan régen, 1994-ben fedezték fel a kutatók, mint potenciális okát a súlyvesztés blokkolásában. Rengeteg cikk, kutatási anyag van már fent a neten, érdemes utána nézni.

Itt én most azért foglalkoznék vele, mert sokszor hosszú ideig tart, amíg az orvosok egyáltalán eljutnak oda, hogy hormonális működésre is nézzenek vérből vagy nyálból levett mintát, amikor valakinek nem sikerül diéta hatására sem lefogynia. Ha kizárták a pajzsmirigy (itt nem elég csak a tsh nézni), női hormonok zavarait, akkor már lehet gyanakodni a hypotalamus és a leptin szintjének szabályozásának zavarára.

Mi is a Leptin?

Robert H. Lustig professzor az "éhező" hormonunk nevet adta a leptinnek. Ez valóban találó, hiszen ez a protein (fehérje) alapú hormon, amely a zsírsejtekben keletkezik és a véráramba kijutva az agynak küldi az üzenetet, feltöltődött az energiaszinted, megfelelően jóllaktál. A leptin közvetíti az agynak az ingert, hogy elég energiája van a zsírsejtekben. A leptin szintje a szervezetben, valószínűleg minden ember számára genetikailag egyedi, más szavakkal kifejezve, ha egy bizonyos küszöbértéket elért, az agy érzékeli, hogy van elég energia a szervezet számára.

Mikor termelődik optimális mennyiségben a leptin?

Ha a szervezeted számára legmegfelelőbb tápanyagbevitel megtörténik, megfelelő sportot választasz, megfelelő mennyiségű folyadékot iszol meg, ekkor pörögni fog az anyagcseréd.

Mi történik, ha ész nélküli fogyókúrába kezdel?

Tehát éhezteted magadat és azt hiszed überelheted az agyadat? Hát nem fog sikerülni!

Ha kevesebb kalóriát eszel, mint ami a testednek az ésszerű diétához kellene és elkezdel fogyni, a leptin mennyisége csökkenni fog, elérve esetleg a te legalsó küszöbértékedet, akkor az agyadhoz az éhezés ingere fog eljutni. Szó szerint éhínség van felkiáltással, olyan folyamatokat indít el a szervezetedben, ami védekező mechanizmus, hogy megemelje a leptin szintjét. Stimulálni fogja a vagus ideget, amely az agy és hasi rész között fut le.

Kapiskálod már? Hasi rész? Igen, pont ide fogsz először visszahízni vagy meg sem mozdulnak innen eleve a zsírpárnáid. A vagus ideg egy energiatároló ideg, amely azt közvetíti majd az agyadnak, hogy a hasi zsírokban tároljon, extra energiát, hogy visszaállítsa szervezet normál leptin értékét.

Ha ez a dolog úgy működik, mint egy termosztát, akkor miért tartjuk mégis a súlyt?

Azért, mert a túlsúlyos emberek szervezetében nagy mennyiségű leptin található, de az agyuk mégsem kapja meg a jelzést az étkezés abbahagyására. Ezt a jelenséget, leptin rezisztenciának nevezik, ami hasonló, mint az izulin rezisztencia 2 típusú cukorbetegsége, amelyben a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint termel, de a szervezet nem reagál megfelelően erre. A leptin szintje egyre magasabb lehet és ennek ütemében egyre gyarapodik a zsírszövet is. A gond az, hogy van a szervezetnek egy alsó szintje, de nincsen felső határa.

Mit tehetünk a szervezet normál működése és a fogyás érdekében?

Mivel a leptin egy emészthető fehérje, amely nem lép be a véráramba, ha étrend kiegészítő tabletta formájában próbálod szedni (dr. Atkinson kutatásai nyomán). Ha tablettaként szeded be, az olyan mintha hús ennél, emésztése a gyomorba kerülve, azonnal megkezdődik. Tehát ez félrevezetés!

Nincsenek a leptin szint csökkentésére csodaszerek, de tehetsz a normál működés visszaállításáért, te magad!

1. Inzulin rezisztens vagy? Ha még nem csináltak erre vizsgálatot, akkor csináltass.

Csökkenteni kell a tüneteket, jó minőségű szénhidrátok bevezetésével a fehér cukrokat, lisztet, rizst tartalmazó, finomított élelmiszereket elhagyni, hormonális rendszernek megfelelő táplálkozás bevezetése.

2. Irritált, beteg emésztőrendszer gyógyítása

3. Triglicerid szint (a leptin rezisztenseknél magas) csökkentése. A túl magas triglicerid gátolja a leptin útját a vérből az agyba, mivel blokkolja a leptin transzportját, így elmarad a visszajelzés.

4. Minőségi alvás.

Időben lefeküdve, (nem tv-t, telefont, laptop-ot nyomva) legalább 8 óra alvás.

Tehát ki lehet jelenteni a szélsőséges fogyókúrák, táplálkozás, egészségtelen életmód, mindenféle "csoda" fogyókúrás szerek és a mozgás hiánya csak zavart okoz a szervezetben. Számunkra legmegfelelőbb életmód és táplálkozás kialakítása, ami nem szenvedéssel, kényszerrel jár, a testünk hálájával, egészségünk hosszú távú megtartásával jár.

Milyen egyéb hatása van a leptinnek a szervezetre?

A hormon szerepet játszik a szív-, érrendszeri és csontegészségben az immunrendszer megfelelő működésében. Fontos szerepe van a csontszövet ásványi anyag és sűrűségének építésében, kalcium szint optimális értékében. További kutatások azt is feltételezik, hogy nagy szerepet játszik a nők termékenységében is, ami jogos, hiszen egy éhező szervezetben a hypotalamus és az általa vezérelt hormonok nem biztos, hogy megfelelően működnek.

Jó egészséget kívánok! Zita