Hyperthyroidism= Pajzsmirigy túlműködés

2018.10.05
forrás:internet
forrás:internet


Mi is történik ilyenkor?

Túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok T4-et, T3-at állít elő.

Egyre gyakoribbak a pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségek, túlnyomórészt alul működéssel találkozom, de az utóbbi időben egyre több túlműködésben szenvedő is fordult hozzám.

Egy kis bevezető részt írnék, főleg azokra a kérdésekre válaszolva, amiket feltettek nekem.

1. Miért alakul ki, okai?

- Örökletes: Graves kór, autoimmun folyamat

- Stressz. mellékvese elfáradása következtében kialakuló hormon egyensúly eltolódás

- Fertőzés következménye: ami miatt kialakulhat pajzsmirigygyulladás, amely T4, T3 többlet kibocsátását okozza a pajzsmirigyben. Ez az állapot visszafordítható megfelelő kezeléssel.

- Jód többlet a szervezetben: a T4, T3 legfontosabb alkotórésze

- Petefészekben, herében daganatos elváltozás

- Jóindulatú tumor az agyalap- vagy pajzsmirigyben

- Gyógyszerektől vagy táplálék kiegészítőkből nagy mennyiségben a szervezetbe bevitt tetraiodotironin

2. Miért fordul elő gyakrabban a nőknél, mint a férfiaknál?

A kutatások folynak ez ügyben, de az eddigiek arra mutatnak rá, hogy a férfi és a női immunrendszer különbözőségei miatt gyakoribb a hölgyeknél. Náluk erősebb az immunválasz a védőoltásokra, traumákra, fertőzésekre.

3. Mik lehetnek a kezdeti tünetek, mire figyeljünk oda?

Néhány külső jel:

- hirtelen fogyás

- magas vérnyomás

- kidülledő szemek

- megnagyobbodó pajzsmirigy

Vérből:

- alacsony koleszterin- és triglicerid szint

- T4, FT3, FT4

- alacsony TSH

A magas T4 vagy T3 értékek felgyorsíthatják az anyagcserét, ezt hypermetabolikus állapotnak nevezzük. Ebben az állapotban gyorsabb a szívverés, vérnyomás magasabb, amely kézremegéshez vezethet.

Csökken a meleg tűrés, fokozott izzadás, gyakoribb bélmozgás, testsúly csökkenés, szabálytalan menstruációs ciklus. Jelentkezhet a pajzsmirigy szimmetrikus (golyva) vagy egyoldalú duzzanata, továbbá a kidülledő szemek (Graves kór).

Előfordulhat még, fokozott étvágy, idegesség, nyugtalanság, koncentráció csökkenése, gyengeség, szabálytalan szívverés, alvászavar, elvékonyodó haj, viszketés test szerte, hajhullás, hányinger, hányás, emlőnövekedés férfiaknál, szédülés, légszomj, eszméletvesztés, aritmia, kamra fibrilláció.

4. Megelőzhető, tehetek ezért valamit?

Igen tehetsz, leggyakrabban a tápcsatorna, emésztőrendszer károsodása miatt alakul ki a legtöbb betegség, hiszen egy leépült bélflóra képtelen bármilyen ásványi anyagot, vitamint megfelelően hasznosítani.

- Hormonális- és anyagcsere típusodnak megfelelő táplálkozás, tiszta forrásból származó élelmiszerek fogyasztásával

- Megfelelő mennyiségű kalcium, nátrium tartalmú étrend, diéta betartása, fokozott D vitamin bevitel, továbbá 1- max. 2X egy évben 3 hónapig tartó szerves szelén kúra. Szelén támogatja a hatékonyabb jódfelvétel, de az extra jód bevitelt (hacsak orvosi utasításra nem javallott) kerüljük, fentebb említettem a túl sok jód jelenléte a szervezetben is túlműködéshez vezethet.

- Megfelelő mennyiségű folyadék (tiszta víz) fogyasztása

- Habitusnak megfelelő rendszeres testmozgás

A kialakult betegség kezelés lehet:

- Antitiroid gyógyszerek adásával, amelyek segítik a normál hormonszinteket visszaállítani, nincs mellékhatás

- Jód izotópos kezelés, amelyekkel elpusztítják a hormonokat termelő sejteket- mellékhatások lehetnek szájszárazság, szem- és torokfájás, ízérzet változás

- Pajzsmirigy eltávolító műtét. A műtét után is fokozottan érdemes figyelni a táplálkozásra, rendszeres testmozgásra, ezzel is támogatva a mellékpajzsmirigy és mellékvese további egészséges működését. 

Jó egészséget kívánok: Zita <3