Fogamzásgátló szerek és az autoimmun betegségek

2019.09.12

A hormonális fogamzásgátlók egyedülállóak a vényköteles gyógyszerek között, mivel nem kezelnek patológiás állapotot, és nem törekednek a testrendszer vagy szerv normál működésének javítására, hanem inkább a testrendszer - a reproduktív rendszer - normál működésének rontására szolgálnak. A mechanizmus, amellyel a HC-k kifejtik hatásukat, a szexuális szteroidok erős analógjainak felhasználásával történik, amelyek mély hatást gyakorolnak számos élettani folyamatra, beleértve az immunrendszert. Nem meglepő, hogy a hormonális fogamzásgátlók széles körű alkalmazásának következményei vannak, amelyek egy része azonnali vagy rövid távú, mások fejlesztése hosszabb ideig tart. Ebben a cikkben ezeknek a szereknek az autoimmun betegség kialakulására gyakorolt ​​hatását vizsgáltam. Ezen elemzés alapján össze lehet állítani a különféle immunrendszeri betegségekkel való társulás vagy társulás hiányának bizonyítékainak szintjét. Ezt az információt nagyrészt a fenti táblázatok tartalmazzák. Ezen elemzések alapján a következő állításokat a rendelkezésre álló adatok támasztják alá.

Idézet Dr. William V. Williams publikációjából, teljes anyag itt:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592309/


Mai világunkban a fogamzásgátlót úgy írják fel, és a hölgyek többsége úgy kapdossa be mintha Lindt csoki volna...

Elfogult vagyok kissé a témában és szeretnék pár dologra rávilágítani, például arra, miként játszik közre a szintetikus fogamzásgátlószer abban, hogy ennyire megnövekedett az autoimmun betegek (főleg a Hashimoto) száma.

Hihetetlen de igaz, szinte minden nőket érintő tünetre fogamzásgátlót (főleg orálist) javasolnak -még a kopaszodásra is-, pedig valószínűleg ott sem lett kivizsgálva mire is írják fel és szedetik tulajdonképpen.

A leggyakoribb okok között ezek szerepelnek, amikor a nőgyógyász javasolja a termékenység szabályozásán kívül:

- Szabálytalan ciklus

- PCOS

- Endometriózis

- Mióma

- Aknés bőr

- PMS...

A felsoroltak közül tudjuk, hogy a PCOS endometriózis, mióma nem nőgyógyászati eredetű , hanem autoimmun betegségek, amik nagy valószínűséggel az emésztőrendszer gyulladásából kiindulva vezetett hormonegyensúly zavarokhoz. Ezeken nem fog segíteni a fogamzásgátló, sőt!

Miért?

Az említett tüneteknél, általában az ösztrogén irányában történik elmozdulás, annak szintje megemelkedik a progeszteronéval szemben, súlyosabb esetben a progeszteron szint is kórosan alacsonnyá válik. Ebben az esetben szinte borítékolható is, hiszen a gyulladás okozta stressz hatására a szervezet tovább emeli a kortizol szintet, ezzel a progeszteron előállítását korlátozva.

Tehát itt ösztrogéndominanciáról is beszélhetünk.

És akkor ehhez még pakol, egy jó adag szintetikus ösztrogén bombát a tabletta...szó szerint elfedve a valós kiváltó okokat. Ellenben hozzájárul további tünetek kialakulásához.

Nézzük pár statisztikai adattal, milyen mellékhatások és tünetek jöhetnek:

- Súlygyarapodás 5-6 kg/ 3 év

- Mellrákra az esély + 20%

- Rendszertelen ciklus: igen annak ellenére, hogy éppen emiatt írták fel! A szintetikus hormonok továbbra is aktiválják a test szöveteiben lévő ösztrogén receptorokat. Leállítják az FSH, LH, ösztradiol, progeszteron normál termelését , és a hipotalamusz- hipofízis-petefészek tengely ezekre ható szabályozását. Egyes nők a szer abbahagyását követően sem tudnak teherbe esni és menstruációs rendellenességek állnak fent hónapokig.

- Melasma vagy terhességi maszk. Ezek barna foltokat jelentenek az arcon, kisebb nagyobb területeket érintve. A túlzott ösztrogén szint okozza, amely a melanocitákat stimulálja, pigmentálva a bőrt. A nők 24 %-t érint!

- Gyakori candida és egyéb gombafertőzés, mivel szoros a kapcsolat az emésztőrendszer állapota és a hüvely flórájának alakulása között.

- Depresszió, fokozott étvágy, hajhullás, hasi fájdalmak, trombózis is előkelő helyet foglalnak el a mellékhatások között.

Nézzük mi a helyzet az autoimmunitással mi a kapcsolat...

A test -jelen esetben a női- évtizedeket tölt azzal, hogy azokat a hormonokat állítsa elő és használja, amire hívatott. A nem bio-azonos szerek -mivel ezek felismerhetetlenek a szervezet számára-, további gyulladásos folyamatokat indítanak el vagy éppen be, például egy autoimmunt.

Amikor elkezd valaki fogamzásgátlót használni, a saját ösztrogén és progeszteron termelését leállítja a tabletta/eszköz szintetikus hormon hatóanyaga és veszi át a szerepet a szervezetben.

Számos kutatás és tanulmány született már, amely feltárta a kapcsolatot a hormonális fogamzásgátló szerek használata és az autoimmun betegségek kialakulása között.

Az egyik Dr. William V. William: Hormonális fogamzásgátlás és az autoimmunitás kialakulása

Kimutatta, hogy a tabletták és a hüvelyi szintetikus hormonokat tartalmazó eszközök használata esetén megnövekedett az esély a Sclerosis Multiplex, IBD ( fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn, Lupus, Hashimoto.....autoimmun betegségekre.

Érdekesség, hogy a pajzsmirigy túlműködéséhez kapcsolódó autoimmun betegségre a Graves kórnak, viszont csökkenti a kialakulásának kockázatát.

A kutatás rámutatott arra is, hogy:

A manapság egyre gyakrabban alkalmazott 'mini pill' tabletták (ezek mesterséges progeszteront, azaz progesztint tartalmaznak), használatával is társultak olyan autoimmun folyamatokhoz kapcsolódó állapototok, mint az ekcéma, kontakt dermatitisz, alopécia (hajhullás), aknék, kiütések.

Tehát egyértelműen kijelenthető arra nézve, hogy a szintetikus hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók az arra fogékony szervezeteket hajlamosítja az autoimmun státusz (még nem alakult ki a betegség, de már jelen van a szervezetben) aktiválására és a betegség előre törésére.

Mit tehetsz, mivel védekezz a szintetikus tartalmúak helyett?

- Fiatalabb korban (a fertőzések elkerülése végett is érdemes) óvszer használata

- Hormonmentes hüvelykrémek

- Naptár módszer

- Méhnyak nyák vizsgálat

- Hőmérőzés

- Szült nőknek IUD (intrauterin device) , köznyelven spirál használata. Ezt ne tévesszük össze a szintetikus hormont tartalmazó Mirenával! Mivel ez az eszköz rezet tartalmaz, érdemes mellette a cink fogyasztásra odafigyelni, amely ellensúlyozza réz hatását, de további jó hatással van az inzulin szintre és az ösztrogén-progeszteron egyensúlyra is.

Amit még megtehetsz, hogy egyre jobban érezd magadat:

- Egészséges alapanyagra épülő, kiegyensúlyozott étrend

- Hormonegyensúly terápia, bio-azonos növényi készítményekkel

- Vitamin és ásványi anyag szint

Írásommal nem ellene vagy mellette szeretnék korteskedni, de mérlegeld azt, ha most használod valamilyen szintetikus készítményt, akkor a fent említett mellékhatásokból, tünetekből tapasztaltad-e valamelyiket?

Jó egészséget! Z <3

Tanácsadásra jelentkezés, katt a gombra: