Fekete szedres morzsasüti

2023.09.10

Glutén-, tojás-, tej-, és cukormentes recept

Jó meleg szeptemberrel indított az ősz, és még tart a fekete (tüskétlen) szeder szezon. Hatalmas kedvence az egész családnak, készüljön belőle fagyi, szósz/mártás vagy éppen egy kihagyhatatlan morzsasüti.


A nővéremnél jó dús áfonyabokrok vannak, és kaptam tőle egy jó nagy tállal, amit lefagyasztottam, így még 'édesebb' lesz az íze, amikor felhasználod. A tetejét borító szószt egy kisebb lábasban, serpenyőben pillanatok alatt elkészítheted, és ez a módszerrel sokkal jobb, krémesebb hatást érhetsz el, mintha csak megszórnád a tetejét.

Tippek, a finoman omlós tésztához

Köztudott a gluténmentes lisztekről, hogy kissé szárazabbak és széteshetnek. Persze ez süti sem lesz olyan, mint egy glutént tartalmazó lisztből készült társa, de mégis finom, mert a töltelék magába szívja az áfonyaszószból a nedvességet. Plusz én szeretem a tésztához valókat. késes robotgépben összekeverni, hogy az állaga egy omlós keksz textúrájához hasonló és formázható legyen. 

Recept

  • Előkészület: 20 perc
  • Sütési/főzési idő: 50 perc
  • Tápanyag kb. 12 szeletre vágva: 

1 szelet: kb. 122 kcal I Szénhidrát: 17 g I Fehérje: 1 g I Zsír: 5 g I Rost: 2 g I Természetes formában előforduló cukor: 8 g 

Hozzávalók 12 szelethez (attól függ mekkorára szeleteled):

1 bögre 240 ml

  • 1 bögre gluténmentes zabliszt
  • 1 bögre mandula liszt

Amennyiben allergiás vagy érzékeny vagy a mandulára, használj:

  • 1 bögre gluténmentes sütemény lisztkeverék, például ez
  • 1 bögre gluténmentes zabkása, például ez

  • 1/2 bögre juhar szirup vagy ennek megfelelő/ízlés szerint 4:1-ben paleo édesítőszer
  • 1/4 bögre olvasztott vagy folyékony kókuszzsír
  • 1/4 tk. étkezési szódabikarbóna
  • 1 kk. reszelt citromhéj
  • Ízlés szerint fahéj és vanília kivonat-opcionális

Áfonya szószhoz:

  • Kb. 3 púpozott bögre fagyasztott vagy friss áfonya
  • 3/4 bögre frissen facsart narancslé/vagy szűrt víz
  • 3/4 tk reszelt narancshéj
  • 3/4 ek juharszirup vagy ennek megfelelő/ízlés szerint 4:1-ben paleo édesítőszer
  • 3/4 alma vagy őszibarack kimagozva és felkockázva
  • 1/2 tk tk fahéj és vanília kivonat-opcionális

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Egy négyzet alakú 20X20 cm-es tepsit kenj ki kókuszzsírral vagy fújd be sütőspray-val.


Tetejére:

  1. Egy kisebb lábosba, serpenyőben az áfonyát, a narancs levét, a narancshéjat, a szirupot/édesítőt, az almát és a fahéjat főzd fel közepes erősségű lángon, időnként megkeverve. Főzd kb. 20 percig, amíg a víz nagy része elpárolog, besűrűsödik. Hagyd kicsit hűlni, ha szeretnéd, hogy teljesen krémes legyen botmixerrel pürésítheted.

Tészta:

  1. Aprítógépben a lisztet, a zabot, az szirupot a szódabikarbónát és az olvasztott kókuszolajat keverd jól össze. Lehet néha kanállal meg kell keverned, mert összetapad, vagy a gép oldalára. 
  2. A masszát egy öntsd a tepsibe és egyenletesen nyomkodd bele a kezeddel vagy egy kanállal. Bökdösd meg villával, majd öntsd rá az áfonyás tölteléket. Süsd kb. 25-30 percig, vagy amíg enyhén aranybarna nem lesz. Szeletelés és tálalás előtt hagyd kihűlni.

Tipp: nincs késes robotgéped, semmi gond, keverd össze egy tálban a hozzávalókat.