Egyszerű lencse fasírozott
Glutén-, tojás-, tej- és cukormentes recept
Ez a recept egyszerű, mindössze 10 hozzávalóból áll és 30 percet igényel az elkészítése (ha a főtt lencsével kezded). Amellett, hogy pikk-pakk kész van, ezek a húsgombócok vegán módon is elkészíthető és gluténmentesek is. A friss petrezselyemnek, a szárított fűszernövényeknek, a paradicsompürének és a vegán sajtnak köszönhetően igazi ízélményt nyújt az ínyencek számára is.
Aranybarna, ropogós héját a parmezán sajttól vagy a sörélesztő pehelytől kapja, és egy serpenyőben gyorsan megpirítva -mielőtt a sütőbe beteszed-, hogy még jobban ropogósak legyenek. Én fokhagymás vajon párolt zöldbabot választottam hozzá köretnek, de lehet sárgarépa, cukkini tésztát is. Én a kertből szedett San Marzano paradicsomból készítettem marinara szószt hozzá, de jó lehet bolti is, ha cukor és adalékanyag, tartósítószer mentes.
4 fasírtban 10 gramm fehérje van! Ha pedig quinoa- vagy barnarizs alapú gluténmentes tésztával párosítod őket, adagonként további 5-10 gramm fehérjét kapsz.
- Előkészület előfőzött lencse esetén: 10 perc
- Főzési/sütési idő: 20 perc
Amennyiben te főzöd a lencsét, előtte áztasd be legalább 30 percre, majd szűrd le mosd át és főz meg a répával együtt (opcionális), majd szűrd le alaposan róla a vizet.
Hozzávalók
- 45 ml + 1 tk olívaolaj (elosztva)
- 20 g mogyoró- vagy más fehér hagyma-felaprítva
- 9 g fokhagyma (zúzva) vagy fokhagyma por
- 7 g lenmagliszt (tojás helyettesítéséhez)
- 37 ml víz (tojás helyettesítéséhez)
- 297 g konzerv + vagy főzött és kihűtött vöröslencse (zöldséglében főzve finomabb)
- 5 g szárított olasz fűszerkeverék (szárított bazsalikom + oregánó)
- 15 g friss petrezselyem zöldje
- 16 g paradicsompüré
- 25-30 g vegán vagy eredeti parmezán sajt/sörélesztő pehely (plusz még a bevonáshoz)
- ~ 1/4 teáskanál tengeri só és fekete bors ízlés szerint
- 9 g kókuszliszt ( opcionális //vagy gluténmentes zabliszt vagy gluténmentes panko zsemlemorzsa)
Köretnek:
- zöldbab, cukkini/répa vagy gluténmentes gabonából készült tészta
- Marinara szósz
Elkészítés
- Melegíts fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, a sütőt 190 C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral (vagy többet, ha dupla adagot készítesz).
- Ha a serpenyő felforrósodott, adj hozzá 1 evőkanál olívaolajat (a mennyiséget módosítsd, ha nagyobb adagot készítesz), a hagymát és a fokhagymát. Párold 2-3 percig aranybarnára (vigyázva, nehogy megégjen), majd vedd le a tűzről.
- Egy késes robotgépbe öntsd a lenmaglisztet és a vizet, keverd össze kanállal és hagyd állni 2-3 percig.
- Add hozzá főtt, lehűtött lencsét, 1 teáskanál olívaolajat pirított hagymákat, olasz fűszereket, petrezselymet, paradicsompürét, parmezán sajtot, és egy csipet sót és borsot. Impulzus keveréssel turmixold amíg össze nem áll, de ne legyen teljesen pürésített.
- Kóstold meg és módosítsd a fűszereket, ha szükséges, adj hozzá több sót, borsot vagy fűszernövényeket és ha kell vegán parmezánt a sajtosságért és, hogy ne legyen túl száraz több olívaolajat a nedvesítéshez. Az állaga tésztaszerű legyen. Ha a keverék még mindig túl híg lenne, adj hozzá kókusz- vagy zablisztet, vagy ha van, gluténmentes panko zsemlemorzsát.
- Egy evőkanál vagy fagyis kanál segítségével kanalaz ki 1 kanálnyi tésztát, és óvatosan formálj belőle golyókat. A keverék formázható, de törékeny, ezért a legjobb módja, ha a tésztát az egyik vízzel nedvesített tenyeredbe teszed, míg a másik kezünk két ujjával finoman húsgombócot formázunk/formázunk belőle. Ha megreped, nedvesítsd meg az ujjaidat egy kevés vízzel, hogy segítsd megkötni őket. Körülbelül 12-13 gombóc lesz.
- Vegán parmezán sajtba forgasd bele (opcionális), és sütőpapíros tepsire tedd.
- Melegítsd fel a serpenyőt újra, közepes lángon. Ha felforrósodott, adj hozzá 1 evőkanál olívaolajat és a húsgombócok felét 4-5 percig süsd, vagy amíg aranybarna nem lesz. Rázogatva a serpenyőt, vagy fakanállal forgasd körbe a golyókat, hogy minden oldalról egyenletesen süljön.
- A sütés végeztével tedd vissza a gombócokat az előkészített tepsire, és rakd be az előmelegített sütőbe és 10-15 percig süsd, miközben elkészíted a tésztát és marinara szósz.
- Ha készen vannak a gombócok, vedd ki a sütőből, és hagyd kissé kihűlni - minél tovább hűl, annál ropogósabb lesz és szilárdabb lesz. Sárgarépa tészta vagy marinara szósszal tészta fölé tálaljuk.
- Frissen a legjobb, bár a maradék akár 1 hónapig is eláll a fagyasztóban. Melegítsd újra 176 C-os sütőben, amíg át nem melegszik.
Tápanyag tartalom 1 fasírtban (12 gombóc esetében):
Kalória: 87 I Szénhidrát: 7,3 g I Fehérje: 3,4 g I Zsír: 5,3 g I Telített zsír: 0,8 g I Többszörösen telítetlen zsír: 0,81 g I Egyszeresen telítetlen zsírok: 3,4 g I Transzzsír: 0 g I Koleszterin: 0 mg I Nátrium: 166 mg I Kálium: 155 mg I Rost: 2,1 g I Cukor: 0,6 g I A-vitamin: 143 NE I C-vitamin: 2,82 mg I Kalcium: 19,21 mg I Vas: 1,51 mg