Bélflóra barát ételek - Immunrendszer erősítés

2020.03.21

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Burgonya saláta, vinaigrette mártással


Szeretnék hasznos és könnyen, egyszerű alapanyagokból elkészíthető receptekkel segíteni azoknak akik most az otthon maradni kényszerülő gyerekeikről -magunkról se feledkezzünk meg-, gondoskodniuk kell. Úgy próbálom az alapanyagokat kiválogatni és olyan formában elkészíteni, aminek beszerzése nem okoz talán akkora gondot.

Ráadásul ezek mind a bélflóra regenerálását szolgálják, a bennünk lakó hasznos mikroorganizmusokat táplálják,és ezzel az immunrendszerünket is támogatni tudjuk! A bélflóránk adja a szervezetünk védekező képességének kb. a 70%-át!

Ez most még fontosabb, mint bármikor. Még nagyobb hasznát veszed, ha krónikus betegről vagy idős és a veszélyeztetett kategóriába tartozó szerettedről is gondoskodnod kell!

Ez az egyszerű burgonya saláta, nagyon finom köret húsok, de akár egy tükörtojás, halféleség mellé is. 

A burgonyát sokan támadják -rosszul teszi-, hiszem rengeteg, hasznos anyagokat, vitaminokat tartalmaz nem csak szervezet, hanem a bennünk lakozó parányi lények számára is!  Ügyelve az elkészítés módjára, a benne levő keményítő, úgynevezett rezisztens keményítővé válik, ami nem emeli meg a vércukor szintjét hirtelen. Rezisztens keményítőről lejjebb olvashatsz majd, a recept alatt.

A burgonya helyes és mértékletes fogyasztásával, jó tápanyaggal látod el a beleidben lakozó baktériumokat, jó hatással van a bélfal sejtjeire és annak regenerálódására is, nyálkavédő hatása miatt.

Recept

Előkészület: 10 perc + a burgonya hűtési ideje. A legjobb, ha előző nap főzöd meg!

Főzési idő: burgonyától függ, általában 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg burgonya , hájában főzve
  • 1/2 bögre ( 1 bögre 200 ml) házi, tartósítószer és cukormentes házi csemege uborka -Elhagyható
  • 50 g metélőhagyma/újhagyma/lila hagyma/shallot  
  • 3 ek fehérbor ecet/ almaecet
  • 1/2 tk jó minőségű mustár
  • Őrölt bors, parajdi vagy himalaya só
  • 50 ml olíva olaj/ bio repce olaj/ hidegen sajtolt -NEM HIDROGÉNEZETT- növényi olaj. A szervezet számára nagyon fontos a jó minőségű zsírok napi fogyasztása!

Elkészítés:

  1. Héjában főzd meg a megmosott burgonyát, ha kész, akkor öntsd le a főzővizet róla (ha kertes házban élsz, akkor valamilyen edénybe öntsd át és a kihűlt lével a növényeidet is meglocsolhatod). Majd - és ez lényeges- hagyd teljesen kihűlni, a legjobb ha 12-24 órát! 
  2. Egy nagyobb edénybe tedd bele, a meghámozott  burgonyát, amit tetszés szerinti formára és méretűre vágj. Add hozzá a feldarabolt uborkát és a hagymát. 
  3. Egy kisebb tálkában keverd össze az ecetet, olajat mustárt, sót és borsot, majd locsold meg vele a burgonyát. Lazán, óvatos mozdulattal forgasd jó össze, és hagy állni szoba hőmérsékleten 1-2 órát.

Jó étvágyat! :)


Rezisztens keményítők

A rezisztens keményítő szépsége az, hogy nem bomlik glükózra. A szervezet egyáltalán nem tudja lebontani, hanem hasznos és elsőosztályú élelme a vastagbélben található bél mikróbiom számára. A bélbaktériumok a rezisztens keményítőt rövid láncú zsírsavakba emésztik, amelyeket a test felszív és a gazdaszervezetet, energiával látja el. Ezért az ellenálló keményítő nem működik szénhidrátként. 

A jó baktériumokat -ezzel a bélfal sejtjeire is jó hatást gyakorolva- etetve  képesek vagyunk befolyásolni a test hormonszintjét. Ami viszont befolyásolja a vércukorszint szabályozását és az inzulinérzékenységet.

Hasznosnak tűnik annak biztosítása is, hogy a bélbaktériumok és a sejtek megfelelő táplálékot kapjanak. Őseink is kétségkívül ezt tették, mivel a természetben rengeteg ellenálló keményítőforrás található.

Rezisztens keményítők:

- Hosszú szemű rizs (basmati, jázmin, kiskunsági 'A' típusú) főtt és teljesen kihűlt állapotában fogyasztva!

- Lencse és babfélék

- Zöld banán vagy a belőle készült liszt

- Teljes értékű gabonák, és a zab, árpa

Pikáns sertés oldalas

Hozzávalók 4 főre

  • 1.5 kg sertés oldalas, egyben vagy feldarabolva
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1 tk cayenne vagy fekete bors
  • 1 tk parajdi vagy himalaya só

Marinade páchoz

  • 140 g házi paradicsompüré
  • 2 tk almaecet
  • 1 ek méz
  • őrölt só és bors