Bélflóra barát ételek - Friss zöldség ropogós

2020.04.15

Imádok főzni és enni is, de lényeges szempont nálunk az, nem mindegy mit!

Felelős gondolkodású szülőnek tartom magam és eszemben sincs a gyerekemnek silány minőségű ételeket adni és pl. vasárnapi ebéd címszó alatt valamelyik gyorsétterembe vinni. Nem csak azért, mert egészségtelen, hanem az ár-érték arányt is nézve. Nem elég, hogy mérgezed a tested, ráadásul jó sok pénzt otthagyva, semmi jó tápanyagot nem vittél be a szervezetedbe, szó szerint éhezni fog, hiánybetegségek alakulatnak ki.

Ezt az mennyei finom ropogóst az én nagy fiam is imádja, ráadásul pillanatok alatt kész. Feltétnek főzelékfélékhez, salátákhoz is kiváló.


Hozzávalók kb. 15 db-hoz:

Ki mekkora ropogóst csinál, de ne túl nagyot mert akkor nem sül át jól. Kb. akkora legyen ellapítva, mint 1 kisebb tenyér.

- 2 db közepes édesburgonya lereszelve (közepes lyukon)

- 1 db sárga húsú burgonya (30 percig hideg vízben áztatva) lereszelve (közepes lyukon)

- 1 szál sárgarépa lereszelve (sajtreszelő méretűn)

- 2 db cukkini (közepes lyukon) lereszelve és besózva állni hagyni 15-20 percet.

- 2 db tojás (elhagyható, de akkor használjunk vegán tojáshelyettesítőt pl. aquafaba vagy lenmagliszt víz keverékét

- 2-3 ek útifű maghéj vagy őrölt chia mag 

- 1-2 ek csicseriborsó vagy mandulaliszt

- fokhagyma, só, bors, aki szereti kapor

- kókusz olaj vagy más nem hidrogénezett növényi olaj a sütéshez

- + 1 ötlet: aki szereti és fogyaszt sajtot, az reszelhet bele. Nagyon finom cheddar sajttal, vagy pannóniával, de pici füstölt sajt is nagyot dob még az ízvilágon.


Elkészítés:

  1. A besózott cukkiniból jól facsarjuk ki a levét. Majd a többi zöldségfélével, tojással, útifű maggal, liszttel, sóval  és a fűszerekkel keverjük jól össze.
  2. Egy serpenyőben az olajat hevítsük fel és formázzunk tócsni szerű, ellapított pogácsákat a masszából. Mindkét oldalán forgatva kb. 3-4 percig, nem túl forró olajban, lassan süssük jól át.
  3. Jól csepegtessük le és papírral bélelt tálba szedjük ki.

Én amikor ezt készítettem, citromos-olívás 'gazsalátával' ettem, amiben volt gyermekláncfű levele, turbolya, tyúkhúr, kerti menta, citromfű, bio paradicsom.


Jó főzést, étvágyat! Z