Cink...Pótolnunk kell?

2021.07.09

A vas után a második legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetben, egy kb. 70 kg-os felnőttben kb. 2 g. Ennek 98 %-a  a sejten belül, fehérjékhez kötve található. Szervek közül az izmok, a csontok és a hasnyálmirigy tartalmaz a legtöbbet. Így talán érthető az, ezeknek a szervezetet alkotóknak bár biztosan szükségük is van a stabil működésükhöz, funkciójuk betöltésére a cinkre.

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

A cink fontos szerepet játszik a táplálkozásban és az anyagcserében. Hiánya elsősorban visszamaradt növekedést okoz, de okozhat még terméketlenséget, viselkedészavarokat, lassú sebgyógyulást, hajhullást, és csökkentheti az immunszintet; ez jól megfigyelhető, amikor kialakulnak bőrproblémák a hiányát követően pl. ekcéma, psoriasis.. A cink legalább 80 humán enzim működéséhez szükséges és fontos tényező. Ettől függetlenül táplálkozásunkból mégis kimarad (sajnos a megváltozott állattartási és mezőgazdasági talajművelésnek nagyban 'köszönhető'), ez a fontos nyomelem. Vizsgálatok kimutatták, hogy a ma oly divatos nyugati típusú étrend a silány minőségű alapanyagaival nem fedezi a szükséges mennyiséget, ami napi 15 mg.

Az élelmiszergyártás folyamán a természetes cinktartalom részben elvész, különösen a gabona finomítása során. A fitátok (antitápanyagok) gátló hatása szintén tovább redukálja a cink biológiai hozzáférhetőségét. Sőt van ennél rossz hír is a fent említettekhez kapcsolódóan: az európai és az amerikai termények cinktartalma rendkívül alacsony, mert a termőtalaj már kimerült. Ugyan ez vonatkozik a szelénre is. Nincs szerves trágyázás, viszont van mélyszántás, amely állandóan megbontja a termőtalaj flóráját, de úgy is mondhatnánk microbiome-ját.

Cink hiány és tünetei

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google

Leggyakrabban a cinkhiány esetében az mondják a körmön fehér foltok jelennek meg és megromlik az ízérzékelés. Bryce-Smith professzor cinkstátuszvizsgálata azon a tényen alapul, hogy a cinkhiányos betegek nem érzik a fém ízét az olyan oldatokban, mint pl. a cink -szulfát. Megfelelő minőségű kiegészítő szedése után az ízérzékelés visszatér.

Egyéb tünetek:

  • Alacsony energiaszint
  • Insomnia
  • Terméketlenség
  • Szaglás és ízvesztés
  • Bőrkiütések/ekcéma
  • Étvágytalanság
  • Alacsony immunitás
  • Memóriazavarok
  • Szívritmuszavarok
  • Allergia
  • Emlő és prosztatadaganat 
  • Alacsony libidó
  • Gyakori megfázás vagy influenza
  • Abnormális hajhullás
  • Homályos gondolkodás

Funkciói

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google
  • Gyulladáscsökkentés
  • Csökkenti a kóros szövetburjánzást/növekedést
  • Minőségi hímivarsejtek és petesejtek
  • Növeli az egészséges immunfunkciókat- T sejtes (szerzett) immunitás kialakulása
  • Támogatja a progeszteron termelést, nélkülözhetetlen az ösztrogén egyensúlyhoz
  • Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
  • Támogatja a p53 gén működését, amelynek megelőző szerepe van az emlő és a prosztata daganattal szemben
  • Serkenti a normál programozott sejthalált (apoptosis)
  • Csökkenti a közönséges nátha átlagos lefolyásának időtartalmát

Érdemes kiemelni (drámaian megemelkedett a terméketlen férfiak és nők száma), hogy a sperma cinkben gazdag anyag, és így a férfiak minden magömléskor veszítenek ebből a fontos ásványi anyagból. 

Kölcsönhatása más vitaminokkal, nyomelemekkel

A réz magasabb jelenléte a szervezeteben általános cinkhiányhoz vezethet, mivel ennek a két ásványi anyagnak egyensúlyban kell lenni. Ez visszafele is igaz! 

A cink egyéb tényezőkkel, például a vitaminokkal, koenzimekkel működik együtt. Az A-vitamin anyagcseréjéhez pl. cink szükséges.

A B6 vitamin, sokkal hatékonyabb cink és magnézium jelenlétében. 

Továbbá fontos szerepet játszik az esszenciális zsírsavak (EFA) anyagcseréjében, valamint ezeknek a zsírsavaknak a prosztaglandinná (hormonhatással rendelkező, szabályozó folyamatokat végző lipidmolekulák) való átalakulásában is.

Cinkhiány kialakulásának oka

  • Lyukas bél szindróma
  • Nem megfelelő táplálkozási szokások
  • Rendszeres gyógyszerszedés
  • Toxinok, nehézfémek a szervezetben

Természetes cinkforrások

Kép forrása: Google
Kép forrása: Google
  • Húsok
  • Halak
  • Tojás
  • Tökmag
  • Napraforgómag
  • Teljes értékű gabonák - azért ezekkel vigyázzunk, a korpa lektin (ebben az esetben a glutén) tartalma miatt. Gabonaszemeket főzés előtt áztassuk be több órára, lisztből pedig kovászolt tésztaféle készüljön
  • Babfélék, hüvelyesek -itt is vigyázzunk a lektin tartalommal, mindenképpen áztassuk be minim 6 de ha lehetséges 12-24 órára és mindig párolva, főzve fogyasszuk
  • Gyömbér
  • Spenót
  • Mandula
  • Édesburgonya
  • Nyers, biotejből joghurt, kefir


Ajánlott napi dózis

15 mg szerves kötődésű cink

Ajánlom figyelmedbe a Pharma Nord prémium kategóriás Bio-Cink termékét (itt a bio jelölés a szerves formulát jelenti) amely cink glükonát formában tartalmazza a jobb felszívódás érdekében. Ebben a formájában gyakran használják tudományos kutatásokhoz jó tulajdonságai miatt és magas biológiai hasznosulásáért.

Ne feledd a termékeket szuper kényelmesen, 20%-os kedvezménnyel, ingyenes szállítással tudod megvásárolni! Részleteket a nyitóoldalon találod. 

  1. A haj, köröm és a bőr egészségéért: https://www.pharmanord.hu/termekek/cink
  2. Cink és C vitamin szopogató tabletta: https://www.pharmanord.hu/c_cink.htm

Jó egészséget kívánok! Z <3