Cink...Pótolnunk kell?
A vas után a második legnagyobb mennyiségben előforduló fém a szervezetben, egy kb. 70 kg-os felnőttben kb. 2 g. Ennek 98 %-a a sejten belül, fehérjékhez kötve található. Szervek közül az izmok, a csontok és a hasnyálmirigy tartalmaz a legtöbbet. Így talán érthető az, ezeknek a szervezetet alkotóknak bár biztosan szükségük is van a stabil működésükhöz, funkciójuk betöltésére a cinkre.

A cink fontos szerepet játszik a táplálkozásban és az anyagcserében. Hiánya elsősorban visszamaradt növekedést okoz, de okozhat még terméketlenséget, viselkedészavarokat, lassú sebgyógyulást, hajhullást, és csökkentheti az immunszintet; ez jól megfigyelhető, amikor kialakulnak bőrproblémák a hiányát követően pl. ekcéma, psoriasis.. A cink legalább 80 humán enzim működéséhez szükséges és fontos tényező. Ettől függetlenül táplálkozásunkból mégis kimarad (sajnos a megváltozott állattartási és mezőgazdasági talajművelésnek nagyban 'köszönhető'), ez a fontos nyomelem. Vizsgálatok kimutatták, hogy a ma oly divatos nyugati típusú étrend a silány minőségű alapanyagaival nem fedezi a szükséges mennyiséget, ami napi 15 mg.
Az élelmiszergyártás folyamán a természetes cinktartalom részben elvész, különösen a gabona finomítása során. A fitátok (antitápanyagok) gátló hatása szintén tovább redukálja a cink biológiai hozzáférhetőségét. Sőt van ennél rossz hír is a fent említettekhez kapcsolódóan: az európai és az amerikai termények cinktartalma rendkívül alacsony, mert a termőtalaj már kimerült. Ugyan ez vonatkozik a szelénre is. Nincs szerves trágyázás, viszont van mélyszántás, amely állandóan megbontja a termőtalaj flóráját, de úgy is mondhatnánk microbiome-ját.
Cink hiány és tünetei

Leggyakrabban a cinkhiány esetében az mondják a körmön fehér foltok jelennek meg és megromlik az ízérzékelés. Bryce-Smith professzor cinkstátuszvizsgálata azon a tényen alapul, hogy a cinkhiányos betegek nem érzik a fém ízét az olyan oldatokban, mint pl. a cink -szulfát. Megfelelő minőségű kiegészítő szedése után az ízérzékelés visszatér.
Egyéb tünetek:
- Alacsony energiaszint
- Insomnia
- Terméketlenség
- Szaglás és ízvesztés
- Bőrkiütések/ekcéma
- Étvágytalanság
- Alacsony immunitás
- Memóriazavarok
- Szívritmuszavarok
- Allergia
- Emlő és prosztatadaganat
- Alacsony libidó
- Gyakori megfázás vagy influenza
- Abnormális hajhullás
- Homályos gondolkodás
Funkciói

- Gyulladáscsökkentés
- Csökkenti a kóros szövetburjánzást/növekedést
- Minőségi hímivarsejtek és petesejtek
- Növeli az egészséges immunfunkciókat- T sejtes (szerzett) immunitás kialakulása
- Támogatja a progeszteron termelést, nélkülözhetetlen az ösztrogén egyensúlyhoz
- Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
- Támogatja a p53 gén működését, amelynek megelőző szerepe van az emlő és a prosztata daganattal szemben
- Serkenti a normál programozott sejthalált (apoptosis)
- Csökkenti a közönséges nátha átlagos lefolyásának időtartalmát
Érdemes kiemelni (drámaian megemelkedett a terméketlen férfiak és nők száma), hogy a sperma cinkben gazdag anyag, és így a férfiak minden magömléskor veszítenek ebből a fontos ásványi anyagból.
Kölcsönhatása más vitaminokkal, nyomelemekkel
A réz magasabb jelenléte a szervezeteben általános cinkhiányhoz vezethet, mivel ennek a két ásványi anyagnak egyensúlyban kell lenni. Ez visszafele is igaz!
A cink egyéb tényezőkkel, például a vitaminokkal, koenzimekkel működik együtt. Az A-vitamin anyagcseréjéhez pl. cink szükséges.
A B6 vitamin, sokkal hatékonyabb cink és magnézium jelenlétében.
Továbbá fontos szerepet játszik az esszenciális zsírsavak (EFA) anyagcseréjében, valamint ezeknek a zsírsavaknak a prosztaglandinná (hormonhatással rendelkező, szabályozó folyamatokat végző lipidmolekulák) való átalakulásában is.
Cinkhiány kialakulásának oka
- Lyukas bél szindróma
- Nem megfelelő táplálkozási szokások
- Rendszeres gyógyszerszedés
- Toxinok, nehézfémek a szervezetben
Természetes cinkforrások

- Húsok
- Halak
- Tojás
- Tökmag
- Napraforgómag
- Teljes értékű gabonák - azért ezekkel vigyázzunk, a korpa lektin (ebben az esetben a glutén) tartalma miatt. Gabonaszemeket főzés előtt áztassuk be több órára, lisztből pedig kovászolt tésztaféle készüljön
- Babfélék, hüvelyesek -itt is vigyázzunk a lektin tartalommal, mindenképpen áztassuk be minim 6 de ha lehetséges 12-24 órára és mindig párolva, főzve fogyasszuk
- Gyömbér
- Spenót
- Mandula
- Édesburgonya
- Nyers, biotejből joghurt, kefir
Ajánlott napi dózis
15 mg szerves kötődésű cink
Ajánlom figyelmedbe a Pharma Nord prémium kategóriás Bio-Cink termékét (itt a bio jelölés a szerves formulát jelenti) amely cink glükonát formában tartalmazza a jobb felszívódás érdekében. Ebben a formájában gyakran használják tudományos kutatásokhoz jó tulajdonságai miatt és magas biológiai hasznosulásáért.
Ne feledd a termékeket szuper kényelmesen, 20%-os kedvezménnyel, ingyenes szállítással tudod megvásárolni! Részleteket a nyitóoldalon találod.
- A haj, köröm és a bőr egészségéért: https://www.pharmanord.hu/termekek/cink
- Cink és C vitamin szopogató tabletta: https://www.pharmanord.hu/c_cink.htm
Jó egészséget kívánok! Z <3